16.1.2013

pitkä viikonloppu Kunmingissa

28. 11. - 4. 12. Kunming

Meidän visiitti Kiinan reppureissaaja-maakunnassa Yunnanissa jäi nyt pelkästään pääkaupunkiin Kunmingiin. Täällä ilmat olivat todella hyvät (reissun ensimmäiset teepaitakelit ja aurinkokin paistoi kirkkaalta taivaalta), mutta korkeammilla alueilla lämpötilat alkoivat jo laskea. Meidän viisumista alkoi aika loppumaan ja päätimme että kylmyys saa riittää, joten emme uusineet Kiinan viisumia vaan haimme Kunmingissa kuukauden viisumin Vietnamiin. Suomalaiset saavat Vietnamin rajalla 15 päivän leiman passiin ihan ilman viisumiakin, mutta me haluttiin varmuuden vuoksi tuo 30 päivää. Me luultiin että Vietnamin viisumin myöntämisessä menee neljä työpäivää ja koska olimme suurlähetystössä tekemässä hakemusta keskiviikkoaamuna, oletimme että saamme passit takaisin maanantai-iltana. Tiskillä meille kuitenkin kerrottiin että samalla hinnalla passit ovat valmiit jo perjantai-iltana. Tästä tyytyväisinä suunnittelimme lähtevämme rajalle jo lauantaina. Passit saatuamme huomattiin kuitenkin että viisumi ei ollutkaan heti voimassa vaan alkoi vasta hakemuksessa kysyttynä maahan saapumispäivänä. Joten vietimme sitten aikaa Kunmingissa tiistaihin asti.


Kunming on kiinalaiseksi kaupungiksi aika pieni ja todella mukava. Täällä ei tuntunut olevan saasteitakaan niin paljoa kuin muualla. Meidän hostellin vieressä oli lammen keskelle ja reunoille tehty puisto jossa oli mukava kävellä. Lammessa oli hirveästi lokkeja joita paikalliset (joita oli myös puistossa aika paljon) ruokkivat ja tietysti valokuvasivat toisiaan tätä tekemässä. Meillä tuli käveltyä puiston läpi melkein joka päivä ja eräänä iltana satuimme sopivasti paikalle valo-, ääni- ja kuvashown aikana. Lammessa olevat suihkulähteet suihkuttivat ilmaan "verhon" johon heijastettiin sekä liikkuvaa kuvaa että musiikin tahtiin erilaisia valoja.




Kunmingissakin piti tietysti syödä paikallista erikoisuutta: across the bridge noodles. Tämä oli itse asiassa oikein hyvää nuudelikeittoa, jonka erikoisuutena on se että se "valmistetaan" itse ruokapöydässä. Pöytään tuodaan iso kulho kiehuvaa lientä ja lajitelma erilaisia ainesosia pienillä lautasilla. Ainekset kipataan nopeasti liemeen kypsymään, mutta järjestys on tarkka; ensin lihat, viiriäisenmuna, sienet ja nuudelit, sitten kasvikset, idut, pähkinät ja mausteet. Hetken sekoittelun jälkeen pääsee syömään.
Toinen hyvä erikoisuus oli ruusutee, jolla ei kyllä ollut mitään tekemistä teen kanssa, mutta ruusun terälehtiä siinä oli. Tätä olisi ollut mahdoton löytää ilman paikallisten apua.




Näitä hauskoja varoituskuvia oli paljon ympäri Kiina, milloin mistäkin aiheesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti